1. /
    2. Za stranke
    3. /
    4. Blog
    5. /
    6. Navdih

Kam v stanovanju namestiti ogledala, da bodo imela najboljši učinek?

kako izbrati ogledalo za notranjost

Ogledala so eden od najpreprostejših in najučinkovitejših načinov za izboljšanje videza in funkcionalnosti notranjosti. Spretno obešeno ogledalo ne le optično poveča prostor, temveč ga tudi osvetli ter mu doda globino in slog. Se sprašujete, kam v svojem domu namestiti ogledala, da bi dosegli najboljši učinek? Odgovor se skriva v pravilnem prilagajanju lokacije, velikosti in oblike ogledala potrebam notranjosti in njenih prebivalcev. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov o izbiri mesta, kam postaviti ogledalo, kako visoko ga obesiti in o idealnih rešitvah za različne prostore.

Kam postaviti ogledalo za povečanje prostora?

Ena od najbolj priljubljenih funkcij ogledala je optična povečava prostora, kar je še posebej koristno v majhnih prostorih, kot so majhna dnevna soba, hodnik ali spalnica. Obesiti ogledalo nasproti okna je odlična zamisel, da kar najbolje izkoristite sončno svetlobo. Zrcalo odbija žarke, zaradi česar je soba videti svetlejša in prostornejša.

Ne pozabite, da je ključnega pomena izbira pravega ogledala. Odločite se za veliko ogledalo, ki bo prekrilo celotno postavo ali celo celotno steno - to bo ustvarilo učinek globine in ustvarilo iluzijo večjega prostora. V majhnih notranjostih se lahko odločite tudi za več manjših ogledal v lesenem ali plastičnemokvirju, ki bodo ustvarila zanimive odseve in notranjosti dodala dinamiko. Še en ključni dejavnik je višina obešanja ogledala - idealna višina je tista, pri kateri ogledalo odseva celotno silhueto ali je v višini oči.

Na kakšni višini naj obesim ogledalo v različnih prostorih?

Višina obešanja ogledala je prav tako pomembna kot njegova postavitev. V sobah, kot sta dnevna soba ali jedilnica, mora biti ogledalo obešeno v višini oči, tako da površina ogledala odseva celotno silhueto stoječe osebe. Če ga obesite previsoko ali prenizko, je lahko učinek manj zadovoljiv - tako praktično kot estetsko.

V kopalnici, na primer, mora biti ogledalo nameščeno nad umivalnikom, tako da je funkcionalno za vsakodnevne dejavnosti. Na hodniku pa postavite ogledalo tako, da boste v njem lahko videli svojo celotno postavo, preden zapustite hišo. Obešanje ogledala na pravo višino je tudi ključnega pomena za ohranitev skladnosti notranje opreme, ne glede na to, kakšen slog vam je ljubši, bodisi v sodobnih notranjih prostorih bodisi v bolj klasičnih ureditvah.

 
kako izbrati ogledalo za notranjost
kako izbrati ogledalo za notranjost

Ogledalo ob vhodnih vratih - eleganten in funkcionalen dodatek

Ogledalo na hodniku, zlasti v bližini vhodnih vrat, je odlična rešitev, ki združuje funkcionalnost in estetiko. Z njim lahko hitro preverite svoj videz, preden zapustite hišo, poleg tega pa ustvari iluzijo večjega prostora, zlasti če je hodnik majhen in utesnjen.

Obešanje ogledala ob vhodnih vratih ni le praktično, temveč tudi način, kako polepšati ta običajno temen prostor. Zaradi odseva svetlobe v ogledalu je lahko hodnik svetlejši in prijetnejši. Razmislite o izbiri ogledala z velikimi ploščami ali okroglega ogledala, ki ne bo le optično povečalo prostora, temveč bo tudi moden dodatek k notranji opremi.

Kako veliko naj bo ogledalo? Zrcalne površine v različnih postavitvah

Velikost ogledala je ključnega pomena za učinek, ki ga želite doseči v notranjosti. Veliko ogledalo, ki zavzema velik del stene, je odlična rešitev v dnevni sobi, spalnici ali hodniku. Ne bo le odbijalo več sončne svetlobe, temveč bo ustvarilo tudi učinek globine, ki optično poveča prostor.

Vendar eno veliko ogledalo ni vedno najboljša rešitev. V nekaterih notranjostih, zlasti v manjših prostorih, kot sta kopalnica ali majhna dnevna soba, se lahko odločite za več manjših ogledal. Ta bodo obešena na različnih mestih z okvirjem ali brez njega in bodo zanimiv dekorativni poudarek, ki bo notranjosti dodal značaj in slog. Ne pozabite, da se mora ustrezna velikost ogledala ujemati z velikostjo stene in dimenzijami predmeta, s katerim bo ogledalo sodelovalo - na primer komode, kavča ali umivalnika.

Kako ustvarite skladno postavitev ogledal v svojem domu?

Obešanje ogledal v stanovanju je umetnost, ki zahteva zmernost in pozornost do podrobnosti. Preveč zrcalnih površin lahko preobremeni notranjost in ustvari kaotičen učinek. Zato je pomembno, da ustrezno načrtujete razporeditev ogledal v različnih prostorih, da bo skupni učinek harmoničen.

Začnite tako, da določite, katero ogledalo izbrati za posamezno sobo. V dnevni sobi se lahko odločite za veliko ogledalo v lesenem okvirju, da ustvarite dekorativno osrednjo točko. Na hodniku se odločite, da obesite ogledalo ob vhodna vrata, ki bo imelo praktično in vizualno funkcijo. Ne pozabite na skladnost sloga - izberite ogledala, ki se ujemajo z značajem notranjosti in dodajajo eleganco ali sodoben pridih, odvisno od vaših želja. Harmonična postavitev ogledal bo poudarila lastnosti notranjosti, prostor pa bo videti bolj premišljen in eleganten.

kako izbrati ogledalo za notranjost

Kam postaviti ogledala v skladu z načeli feng šuja?

Načela feng šuja, starodavne kitajske umetnosti oblikovanja prostora, so namenjena ustvarjanju harmonije in pretoka pozitivne energije v domu. V tej filozofiji imajo ogledala pomembno vlogo, saj odražajo energijo in lahko vplivajo na razpoloženje in dobro počutje stanovalcev. S pravilno postavitvijo ogledala v skladu z načeli feng šuija lahko pritegnemo pozitivno energijo in v notranjost vnesemo ravnovesje.

Kako uporabljate ogledala v feng šuju? :

  • Izogibajte se postavljanju ogledal nasproti vhodnih vrat, saj se lahko po načelih feng šuija energija „odbija“ nazaj ven, kar moti pretok energije v domu.
  • Dobro je obesitiogledalo v dnevni sobi, tako da odseva lepe slike, poglede skozi okno ali okraske, da bi pritegnili pozitivno energijo.
  • Dobra možnost je tudi ogledalo v jedilnici, ki po tej filozofiji simbolizira podvojitev obilja.
  • Izogibajte se ogledal v spalnici nasproti postelje, saj lahko motijo miren spanec in počitek.

Z uporabo načel feng šuija lahko ogledala ne le izboljšajo estetiko notranjosti, temveč tudi vplivajo na boljšo energijo in harmonijo v celotnem domu. Če želite izvedeti več, preberite naš članek: „Ogledala in feng šui - kako uporabiti njihovo energijo v notranjosti“.

Ogledala kot sestavni del notranje opreme

Ogledala so izjemno vsestranski dekorativni elementi, ki lahko popolnoma spremenijo značaj vsake notranjosti. Postavitev ogledala na pravo mesto, izbira njegove velikosti in višine obešanja so ključni za doseganje najboljšega učinka. Z ogledalom v dnevni sobi, hodniku ali spalnici lahko ne le optično povečate prostor, temveč tudi vnesete več svetlobe in ustvarite elegantno ureditev, ki zadovoljuje tako praktične kot estetske potrebe stanovalcev.

Ne pozabite, da je treba vsako odločitev o postavitvi ogledala skrbno premisliti - od izbire zrcalne plošče, njene oblike in velikosti do namestitve na steno. Z ustreznim načrtovanjem ogledala ne bodo postala le funkcionalen element, temveč tudi okras vašega doma, ki bo dolga leta razveseljeval oko.

Preberite tudi:
Kako polepšati spalnico? Kreativne in praktične ideje za eleganten in udoben prostor
30.09.2024

Kako polepšati spalnico? Kreativne in praktične ideje za eleganten in udoben prostor

V članku predstavljamo kreativne ideje, kako okrasiti spalnico, da bo postala ne le stilski, temveč tudi prijeten prostor. Spoznali boste, kako s preprostimi triki in navdihujočimi rešitvami spremeniti značaj spalnice in ji podariti nov, svež videz.

več
Kako narediti notranjost videti luksuzno? Triki notranjih oblikovalcev
29.08.2024

Kako narediti notranjost videti luksuzno? Triki notranjih oblikovalcev

Kdo še ni sanjal o vstopu v dom, ki izžareva razkošje – kjer vsaka podrobnost šepeta eleganco in prefinjenost? Dobra novica je, da ustvarjanje luksuzne notranjosti ne zahteva milijonarskega proračuna. Namesto tega gre za pametne, elegantne odločitve, ki vašemu prostoru dodajo globino, bogastvo in občutek veličine.

več
Kako lepo okrasiti stanovanje? Nasveti za ljubitelje oblikovanja
22.07.2024

Kako lepo okrasiti stanovanje? Nasveti za ljubitelje oblikovanja

V tem članku bomo obravnavali pet ustvarjalnih nasvetov, ki vam bodo pomagali oblikovati stilsko dnevno sobo. Od elegantnih slik na steklu do edinstvene razsvetljave – ti nasveti bodo navdušili oblikovalske entuziaste, da dvignejo raven svojih bivalnih prostorov.

več
Odprta kuhinja z dnevno sobo – ureditve, navdihi in ideje
28.06.2024

Odprta kuhinja z dnevno sobo – ureditve, navdihi in ideje

Dobrodošli v svetu, kjer se kuhinja neopazno povezuje z dnevno sobo in ustvarja harmoničen in obsežen prostor, ki spodbuja skupnost in sodobno življenje. Predstavljajte si, da pripravljate okusen obrok, medtem ko klepetate z družino ali prijatelji, ki poležavajo na kavču, ali pa opazujete svoje otroke, ki se igrajo v dnevni sobi – vse brez sten, ki vas ločujejo.

več